Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sauna    

 

...je posebno uređena prostorija sa temperaturom od 70-100 stepeni. Ljudsko telo može podneti ovako visoke temperature zahvaljujući niskom procentu vlažnosti vazduha koji po pravilu ne prelazi 10%. Vlažnost vazduha se može dodatno povećati polivanjem vode na užareno kamenje.

Čim se uđe u saunu, telo odmah odgovara na talas toplote: kapilari se šire, pore se otvaraju i počinje obilno znojenje kako bi se snizila telesna temperatura. Znoj brzo ispari, zbog niskog nivoa vlage i upravo je to ono što je dobro za organizam jer mu se time omogućuje odstranjivanje štetnih materija. Povišena temperatura i suvi vazduh izazivaju i privremeno povećanje telesne temperature za oko dva stepena, što dovodi do ubrzavanja svih vitalnih procesa: metabolizam se ubrzava, broj otkucaja srca povećava, disajni putevi se šire, bolje se diše i unosi više kiseonika.

Sauna je ujedno tretman protiv starenja, jer povećava sposobnost primanja kiseonika, koja inače opada već nakon 30. godine i smanjuje se na svakih deset godina za otprilike 4-5%.Osim navedenog preporučuje se: kod raznih promena na koži, kao što su akne, rehabilitacija nakon ozleda, smetnji nastalih usled hroničnih bolesti, reume, artritisa, išijasa, kod hormonalnih i menstrualnih poremećaja.

Ko god može da hoda može da koristi saunu - stara je izreka. Starosne granice ne postoje, danas se može preventivno delovati na neke starosne bolesti i osjećati se u starosti zadovoljno i zdravo.

  Jacuzzi